Hiša

Hiša literature


Ljubljana je 2. septembra 2010 pridobila svojo hišo literature in se tako pridružila številnim evropskim mestom – Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Kölnu, Københavnu … -, v katerih že vrsto let delujejo tovrstne javne institucije.

Trubarjeva hiša literature je poseben javni prostor, namenjen literaturi in knjigi, umeščen v samem središču mesta na Ribjem trgu 2 (vhod s Stritarjeve 7), ki s kontinuiranimi dogodki skozi vse leto pomembno prispeva k živahnemu kulturnemu in urbanemu utripu.

Trubarjeva hiša literature ima svoje prostore v prvem nadstropju hiše na Ribjem trgu, kjer je nekoč živel Primož Trubar. Na 175 kvadratnih metrih površine so v minimalistični maniri obnovljeni prostori muzejske sobe, posvečene Primožu Trubarju, osrednji prireditveni prostor in manjša klubsko-čitalniška prostora.

V muzejski sobi Trubarjeve hiše literature je na ogled svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Lupija, v klubskem delu hiše pa svetlobno-mehanska lutkovna animacija umetnika Žige Lebarja.

V času projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 je Trubarjeva hiša literature kot dodatno informacijsko središče gostila številne promocijske in druge dogodke, ki so se odvijali v tem okviru.

Trubarjeva hiša literature pripravlja programe za raznoliko ciljno občinstvo, programske vsebine so namenjene različnim generacijam obiskovalcev. Izbor prireditvenih tematik povezujemo s knjigo, literaturo, mestom, skozi ta tri idejna programska izhodišča pa raziskujemo široko polje vsebinsko sorodnih področij. Osnovna programska strategija je usmerjena k združevanju klasičnih z inovativnimi vsebinami, s čimer sledimo osnovni ideji – biti tako urbani prostor literature in knjige kot odprt odprt mestni prostor literature za raznolike miselne refleksije o aktualnih tokovih na področju sodobne kulture in družbe.

Konec leta 2011 je Trubarjeva hiša literature prešla pod upravljanje Mestne knjižnice Ljubljana.