Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha (r)evolucija

22. junija ob 19:00 - 20:00

22. 6. 2022 je dan D za razmislek o tem, kaj nam zgodovina umetnosti lahko pove o družbenem in političnem življenju v sedanjosti. Količina informacij, ki nam je v današnjem času na voljo v primerjavi s preteklostjo, nas pogosto napeljuje k vtisu, da so spoznanja na dosegu roke, da podatkov ni potrebno memorirati in da je za informacijami potrebno samo malo poguglati. Ko pa je teh informacj nenadoma preveč, se v strahu zazremo vase in razmišljamo, kam vse to vodi. Se bo zgodila katstrofa, je svet na robu prepada, je ljudi preveč, premalo ali ravno prav?

Zazrimo se v preteklost, v svet umetnosti, in poglejmo, kaj nam ta pove o nas. Na primer. Ko je okraševanje v gotiki doseglo svoj vrhunec, se je začela porajati nova sila v literaturi, glasbi, slikarstvu, arhitekturi, ki se je ozirala vase in oklestila vsega, takrat se je tako zdelo, nepotrebnega okrasja. Ko so se umetniki zasitili čistosti, se je na vrhuncu renesanse nekje od spodaj začelo pojavljati baročno okraševanje, jezik je kipel od pridevnikov, primer in metafor, angelčke smo zagledali v puhasto mehkih slikarijah, v glasbi so številne melodije hkrati zvenele v enem samem napevu. In potem je bilo okrasja spet preveč…in… Zgodovina umetnosti kaže, da se vsaka stvar, ki doseže svoj vrhunec, izpoje, in začne se porajati njeno nasprotje. Ko se izpoje prvotno nasprotje, se pojavi nova različica prejšnjega, v nekaterih lastnostih podobna, a vseeno zelo drugačna. In tako znova in znova.

Dandanes je ravno tako. Ne samo kratka in dolga krila, tudi pravice žensk in manjšin, pogled na vzgojo otrok, politična prepričanja, vse je izpostavljeno preizpraševanju, dviganju in umikanju.

In mi sami. Ko se naučimo nečesa novega, zrušimo tisto, kar smo vedeli prej, in začnemo zagovarjati tisto, čemur smo prej oporekali.

O tem se bomo pogovarjali, in veva, da vsak, ki se bo oglasil, in vsak, ki bo oporekal, bo imel vsaj v nečem prav, odvisno od tega, iz katerega zornega kota bo izhajal.

S tematskim večerom diskusijske skupine Tiha (r)evolucija začenjamo v Trubarjevi hiši literature ob 19. uri. 

Ob 20. uri bo besedo prevzel vizualni umetnik Andrej Kamnik, ki bo spregovoril o liku v animiranem filmu (glej posebno vabilo).

V imenu že predhodno vključenih, Marjeta Doupona in Renata Šribar.

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
22. junija
Ura:
19:00 - 20:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija