Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha (r)evolucija 1. del

25. maja ob 19:00 - 20:00

25. maj je dan D za razmislek o jeziku in komunikaciji. V jeziku še zdaleč nismo tako svobodni, kot pogosto mislimo, da smo. Ko govorimo, izhajamo iz tega, v kar verjamemo, kako svet razumemo in kaj mislimo, da nam pripada. Upoštevamo tudi vse konverzacijske konvencije in, čeprav se tega ne zavedamo, upoštevamo, da je govor strukturiran.

Pogovarjale_i se bomo o tem, kako izražamo asertivnost na javnem terenu. Kaj nas izdaja, ko včasih ne verjamemo niti same_i sebi? Se moramo prisliti, da si verjamemo? Za uvod v večer bomo analizirali intervju Polone Fijavž z Marto Lempart, soustanoviteljico poljskega ženskega gibanja Stavka žensk, objavljenega na straneh slovenske javne radiotelevizije.

Videli bomo, kako se jezik asertivnosti, ki ga uporablja Marta Lempart, razlikuje od diskurza ženskih pravic v slovenskih medijih.

To bo samo majhen primer, a dal nam bo iztočnico, da se v uri, ki nam je na voljo, pogovorimo o tem, kako lahko z močjo uporabe jezika osvajamo javni prostor.

S tematskim večerom diskusijske skupine Tiha (r)evolucija začenjamo v Trubarjevi hiši literature ob 19. uri. 

Ob 20. uri bo besedo prevzela Luna J. Šribar, ki bo spregovorila o realiziranju talenta v določenih okoliščinah in “opisala svojo pot razvijanja in dojemanja same sebe kot ustvarjalke” (glej posebno vabilo).

Poleg teoretskih izhodišč, ilustriranih s primeri, bomo preverjale_i stanje stvari z opisane perspektive v delovanju slovenskih oblasti in tokov naših življenj. V imenu že predhodno vključenih, Marjeta Doupona in Renata Šribar.

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
25. maja
Ura:
19:00 - 20:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija