Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha (r)evolucija 2. del

25. maja ob 20:00 - 21:00

25. maj 2022 je dan za jezik in s tem tudi za ubesedovanje, kako realizirati talent v danih okoliščinah. Trubarjeva hiša literature v okviru diskusijske skupine Tiha (r)evolucija vabi ob 20. uri na predavanje Lune Jurančič Šribar, priznane pisateljice in raziskovalke.

Luna Jurančič Šribar tako napoveduje svoj sredin nastop: “Govorila bom o tem, kako sam proces ustvarjanja, ko se mu zares posvetiš in se začneš dojemati kot ustvarjalka, začne spreminjati tebe.

Ko učenka spreminja snov, snov, v mojem primeru besede, spreminja učenko, je alkimistični izrek, ki dobro opisuje ta proces.

Opisala bom svojo pot razvijanja in dojemanja same sebe kot ustvarjalke, s kakšnimi notranjimi in zunanjimi blokadami se soočam, od kod črpam moč, pravzaprav kar vero, da sem zmožna napisati svojo pravljico. Dotaknila se bom tudi praktičnih stvari samoorganiziranja in povezovanja, ko deluješ kot samozaposlena in kakšen zorni kot in spremembe sproži tovrstna družbena umestitev.”

Veselimo se Lune Jurančič Šribar in vas, poslušalstva. Vidimo in slišimo se 25. 5. 2022 ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature.

Luna Jurančič Šribar združuje svojo družbeno občutljivost v spletu literarnega, znanstvenoraziskovalnega in civilnodružbenega delovanja, kar je bilo v lanskem letu tudi nagrajeno z nagrado MIRA. Je avtorica nagrajenih zgodb in eseja (Disenz) ter izbranka kar nekaj selekcij, med ostalim tudi mladinskega romana Grizolda in maček (MK, Modra ptica), ki že prihaja na prodajne police. Foto: Janez Marolt.

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
25. maja
Ura:
20:00 - 21:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija