Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha (r)evolucija, 2. del

22. junija ob 20:00 - 21:00

22. junij 2022 je dan za pogovor o umetnosti, in s tem tudi priložnost, da o vsebini, ki jo je izbral gost, izvemo nekaj novega in zanimivega od umetnika samega. Trubarjeva hiša literature v okviru diskusijske skupine Tiha (r)evolucija vabi ob 20. uri na predavanje Andreja Kamnika, priznanega ustvarjalca na področju likovne umetnosti.

Naslov predavanja vizualnega umetnika Andreja Kamnika je “Lik v animiranem filmu”.

Avtor se bo ukvarjal s pomenom lika v animiranem filmu, njegovi likovni in transmitivni vlogi v posredovanju vsebine.

Veselimo se Andreja Kamnika in vas, poslušalstva. Vidimo in slišimo se 22. 6. 2022 ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature.

Andrej Kamnik je slovenski vizualni umetnik s področja slikarstva, intermedijske umetnosti, videa in animacije. Živi in deluje v Ljubljani. Po končanem dodiplomskem in magistrskem študiju na ALUO je deloval kot kreativni video grafik, animator in producent za potrebe televizijske produkcije. Ustvarja avtorske video oblikovne rešitve za gledališče, glasbene spote in animacije. Skozi lastno delo raziskuje podobo in njene konstitutivne dele. Z uporabo sodobne tehnologije preučuje možnosti inkorporacije podobe v strukturo sodobne arhitekture. Za svoje delo je prejel več nominacij in nagrad, med drugim je bil nominiran za evropsko nagrado Promax/BDA, za kreativno video grafiko (London 2004 in Lizbona 2008). Je docent na ALUO, Univerze v Ljubljani, na smeri Video, animacija in novi mediji. Svoje projekte je razstavljal in predstavljal v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Kitajskem.

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
22. junija
Ura:
20:00 - 21:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija