Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha ®evolucija

8. junija ob 19:00 - 21:00

8. junij 2022 je dan D za strukturno razgibano razpravljanje v pogovorni skupini Tiha ®evolucija. Govorile_i bomo o simbolni ravni komuniciranja, katerega ciljna postaja je raz-normiranje najtesnejših odnosov, zlasti ljubezni.

Za začetek preizprašujemo koncept diskurza in ugotavljamo, koliko trpljenja povzroča že sama kulturno pridelana predstava o romantičnem odnosu in navezujočih se flopih: nevzajemnost, izdaja/prevara, trikotniki, ki modno prehajajo v bolne „triangulacije“, srce trgajoča razhajanja … ko bi se vendar lahko izšlo ali ne-izšlo brez tako obremenjujoče teže.

Vsaj ta večer lahko k čustvom in v teh zadevah nezanesljivemu razumu pristopimo tudi drugače, denimo po zgledu Segepa, mitskega junaka indijanskega plemena Yurok. Recimo, da gre za metaforo notranjega božjega triksterja, zabavljača čez rutino in maga. V tem primeru bo vsaka omejitev intimnejšega odnosa zgolj stvar dogovora in ne norma oz. prisila širšega družbenega okolja. Naj ljubezen in prijateljstvo govorita v še nepredstavljivih oblikah!

S tematskim večerom diskusijske skupine Tiha ®evolucija začenjamo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani ob 19. uri. Prisrčno vabljeni!

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
8. junija
Ura:
19:00 - 21:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija