Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha ®evolucija

12. oktobra ob 19:00 - 21:00

Spoštovane in spoštovani, drage in dragi,

12. 10. 2022 je dan Tihe ®evolucije in dan D za refleksijo o našem udejstvovanju na družbenih omrežjih, našem dojemanju znanosti, egu in želji po priznanju.

Smo v 21. stoletju in znanost je, kjer pač je. Človeštvo nekaj malega ve, a še več je tistega, česar ne vemo (pri čemer pogosto niti ne vemo, da ne vemo) in z vsakim novim odkritjem si postavimo še več vprašanj.

Večer bomo začele/začeli s K. Popperjem in njegovim opisom problema indukcije, s soncem, ki vsak dan vzhaja, in našim dojemanjem tega, kar naj bi bilo resnično in veljavno. Osvetlile/osvetlili bomo, kaj pomeni dvom v znanost: ali v medijih in na družbenih omrežjih dvomimo v rezultate in interpretacije znanstvenih odkritij, ker so v nasprotju z našimi pričakovanji ali ker dvomimo v temeljne postulate, predpostavke in metodologijo?

Potem pa bo naš pogovor, kot ponavadi, šel v vse smeri.

Poskusile/poskusili se bomo dotakniti naslednjih tem/vprašanj:

  • Kako smo se v zadnjih letih na družbenih omrežjih lotevale/lotevali pandemije in cepljenja in kako se je sredi divjih argumentacij znašla znanost? Kako pa komentiranja vojaške invazije na Ukrajino?
  • Kakšno vlogo imajo pri teh konfliktih javnomnenjske voditeljice in voditelji? Kakšno vlogo v soočenju mnenj igrajo karakterji vključenih akterk in akterjev?
  • Kako misliti oblast in izvajanje oblasti v konceptu mišljenja boljše družbe?

Vabiva vas, da se nam pridružite v razmišljanju in komentiranju. Želiva, da v najinem večeru najdete varen prostor, kjer lahko izražamo dvome in na pogled neverjetne trditve, se soočamo z nasprotnimi mnenji, na podlagi novih dejstev spremenimo pogled in preizprašamo lastno pozicijo… in si do konca, če želimo, še enkrat ali večkrat premislimo.

Dobimo se v Trubarjevi hiši literature dne 12. 10. 2022 ob 19. uri.  

                                  Vljudno vabljene in vabljeni,

                                                          Marjeta Doupona in Renata Šribar

Podrobnosti

Datum:
12. oktobra
Ura:
19:00 - 21:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija