Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Tiha (e)volucija 2. del

28. aprila ob 20:00 - 21:30

28. april 2022 je dan za še več moči vašega glasu. Trubarjeva hiša literature v okviru diskusijske skupine Tiha (r)evolucija vabi ob 20. uri na predavanje Ane Vipotnik, priznane pevke kultnega Fake Orchestra. Ana Vipotnik se nam bo predstavila kot izjemno dobro šolana trenerka posebne tehnike dihanja.

Gostja nas bo teoretsko in praktično podučila o telesu-glasu, našemu primarnemu orodju (samo)izražanja.

Veselimo se Ane Vipotnik in vas, poslušalstva. Vidimo in slišimo se 28. 4. 2022 ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature.

 

Ana Vipotnik je ustanoviteljica in pevka slovenskega etno/jazz ansambla Fake Orchestra, ki letos beleži 25 let delovanja.

Je diplomirana rusistka in sociologinja kulture, ki je svojo kariero že zgodaj preusmerila v petje slovenskih ljudskih pesmi, jazza in svetovne glasbe. Poje kar v 17ih jezikih. S skupino so nastopali na odrih od Istanbula do New Yorka in na vseh pomembnih prizoriščih doma. Deluje tudi kot skladateljica, kjer prednjačijo njene uglasbitve poezije (Dekleva, Milčinski, Gradnik, Pernarčič …). Od leta 2017 se poglobljeno ukvarja z metodo MDH dihalne koordinacije, ki promovira optimalno dihanje in zdravo uporabo glasu, in je vsesplošno blagodejna za dobro počutje in obvladovanje stresa.  Foto; Peter Nose

Renata Šribar v presečnih prostorih med znanstvenim raziskovanjem, kritično pedagogiko, aktivnim državljanstvom, esejistiko in kratkim zgodbarstvom raziskuje in nadgrajuje lastne izkušnje in refleksije osebnega, družbenega in političnega življenja. Teme zaokrožijo v različnih govoricah in njihovih subverzijah: ospoljenje, seksualizacija, nepravične družbene hierarhije, telo in izkustvo, etika in morala, vednost in nevednost … Za spodbudo so otroške fantazme o antropologinji, biologinji, pisateljici. Kar jih je združilo, je življenjska zavzetost za drugačen svet.

Je avtorica, soavtorica in sourednica šestih znanstvenih monografij in urednica treh tematskih revialnih izdaj. Izdala tri knjižice feministične kratke proze (Fen, Medtem ko sem spala, Afekti in sentimenti) in izpeljala projekt esejističnih dialogov Ospoljene reči.

Marjeta Doupona je svobodnjakinja, diplomirana novinarka in magistrira sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Več kot 20 let je delovala kot raziskovalka v izobraževanju, nazadnje na Univerzi v Gradcu, Avstrija.

Kot raziskovalka obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz in z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe in raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in posameznicam ter družbenim skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi.

Bila je članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Svoje znanje neprestano izpopolnjujem na izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih in znanstvenih konferencah in obiskih tujih akademskih institucij.

Je občasna sodelavka Tehniške univerze v Dortmundu, preko katere je v zadnjih letih med drugim sodelovala na poletnih in zimskih šolah Univerze v Mosulu (izvedbe na Univerzi v Dohuku, Kurdistan, Irak), kjer je s študenti in študentkami izvajala seminarje o implicitnih sporočilih medijev. Kot novinarka rada piše reportaže za Mladino, najraje take, ki govorijo o beguncih in begunkah.

Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučarski sferi.

Podrobnosti

Datum:
28. aprila
Ura:
20:00 - 21:30
Kategorije dogodka: