Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Romi v vrtincu anticiganizma in protirasističnih strategij

26. maja ob 19:00 - 20:30

Anticiganizem je ideologija, ki vzpostavlja temeljne razlike med romsko in večinsko populacijo ter se kaže v številnih predsodkih in stereotipih v odnosu do Romov. Ideje o neciviliziranosti Romov so podlaga za vzpostavljanje družbenih hierarhij in onemogočanje dostopa do vzvodov moči tej družbeni skupini. Romi v Evropi (in seveda tudi v Sloveniji) predstavljajo številčno skupnost, ki praviloma v primerjavi z večinskim prebivalstvom ostaja v slabšem ekonomskem, političnem in kulturnem položaju. Kako se lahko civilna družba, še zlasti pa Romi sami, povežejo in borijo proti diskriminaciji? Kakšne protirasistične strategije že obstajajo in kakšni so potenciali za prihodnost?

O teh vprašanjih bomo razpravljali z dr. Alenko Janko Spreizer (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem) in Sandijem Horvatom, novinarjem in romskim aktivistom. Pogovor bo vodila Tina Palaić.

Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 94669764909).

Dogodek poteka v okviru cikla pogovorov: Misliti odgovornost.

Podrobnosti

Datum:
26. maja
Ura:
19:00 - 20:30
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija