Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja

01/12/2021 ob 17:00 - 19:00

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigi: Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja, avtorjev Pierra Bourdieuja in Jeana Clauda Passerona. O knjigi bodo spregovorile_i:
dr. Slavko Gaber, dr. Veronika Tašner in dr. Matjaž Poljanšek, ki bo pogovor tudi moderiral.

Knjigo, ki jo končno lahko beremo v slovenskem jeziku, sta avtorja pripravila skupaj, in to v času, ko skupina, ki se je med ekspanzijo visokega šolstva v Evropi in poudarjeno tudi v Franciji razvijala kot del notranje razlikujoče se VI. sekcije École pratique v Centru za evropsko sociologijo, ni poskušala domisliti le vloge sociologije vzgoje, ampak, ambiciozno, tudi metodološke in konceptualne podstati sociologije kot znanosti sploh. Za Reprodukcijo tako še bolj kot za Dediče, tudi metodološko, velja paradigmatska premestitev poudarka v razrednih bojih iz polja spoprijemov za upravljanje s »produkcijskimi sredstvi« v polje spoprijemov za hegemonijo v polju simbolnega.

Passerona in Bourdieuja v tem obdobju več kot očitno okupirajo preučevanje, pojasnjevanje in prikazovanje ter razkrivanje mehanizmov, s katerimi šola sodeluje pri reprodukciji neenakosti med razredi, pri tem pa neenakosti legitimira kot šolske in hkrati zanika njihove družbene dimenzije.

Dogodek bo mogoče spremljati preko ZOOMA (Meeting ID: 858 0804 1502) in na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Podrobnosti

Datum:
01/12/2021
Ura:
17:00 - 19:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

E-dogodek (splet)