Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Religija in šola: Poučevanje o religiji in njena simbolna prisotnost v javni šoli

6. aprila ob 17:00 - 19:00

O knjigi bosta spregovorila dr. Aleš Črnič in dr. Zdenko Kodelja. Pogovor bo moderirala dr. Veronika Tašner. Dogodek organizira Slovensko sociološko društvo.

S kompleksnimi družbenimi, političnimi in kulturnimi spremembami religija od razsvetljenskega preloma dalje postopoma izgublja nekoč monopolni vpliv na vsa področja družbenega življenja, eno osrednjih vlog pa korakoma pridobi javna šola. Ta skozi čas, še posebej očitno pa od sredine 20. stoletja dalje postaja v zahodnem svetu vse bolj sekularizirana, kar pa še ne pomeni, da religija v njej več nima prostora. V evropskih državah najdemo raznovrstne ureditve presečišč med religijo in javno šolo – ponekod še zmeraj kot samoumeven izvajajo verouk večinske religije in v učilnicah visijo križi, na drugi strani pestrega kontinuuma pa imamo laične ureditve, ki dosledno vztrajajo na svetovnonazorski nevtralnosti javne šole ter zato v njenih prostorih ne dopuščajo simbolne prisotnosti religije, o njej pa poučujejo na objektiven, kritičen, znanstveno utemeljen način.

V knjigi Religija in šola avtorja primerjalno analizirata ureditev v dvanajstih evropskih državah, predstavita posamezne študije primerov, izpostavita primere produktivnih in tudi problematičnih praks, potem pa nacionalne modele sistematično primerjata v za ta namen posebej izdelanih tipologijah: tipologiji pouka religije in tipologiji upravljanja z religijskimi simboli v javnih šolah. V tako zastavljeno sistematično primerjavo na koncu analitično umestita še slovenske razmere, knjigo pa zaključita s strokovnimi priporočili za produktivno urejanje obravnavanih problematik v Sloveniji.

Pogovor bo v Trubarjevi hiši literature s sočasnim prenosom na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 996 2029 3589)

Podrobnosti

Datum:
6. aprila
Ura:
17:00 - 19:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija