Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Pravica do abortusa

25. maja ob 17:00 - 19:00

O knjigi bodo spregovorile dr. Tanja Rener, dr. Vesna Leskošek, dr. Metka Mencin in dr. Mirjana Nastran Ule. Pogovor bo moderirala dr. Nina Perger.

V pričujočem delu avtorice obravnavajo zgodovinske in družbene okoliščine na področju seksualnih in reproduktivnih pravic s poudarkom na pravici do abortusa. Področja, ki ga, kot pišejo avtorice, zaznamuje realizacija po vzoru »treh korakov nazaj, dva koraka naprej«, se lotevajo celovito in precizno. S pomočjo feminističnih in LGBTIQA+ aktivistk_ov, ki delujejo na omenjenem področju ponujajo kritično-realistični pogled na progresivna gibanja, skupine in organizacije, predvsem z vidika potenciala za civilnodružbeno delovanje v podporo seksualnim in reproduktivnim pravicam, razpona možnosti za sodelovanje med akterkami ter njihovih strategij delovanja, uvide pa umeščajo tudi v kontekst spoprijemanja s starimi in novimi diskurzivnimi mehanizmi nasprotnikov teh pravic. Delo ponuja tudi natančen zgodovinski pregled razvoja reproduktivnih pravic, in sicer od začetkov ženskega gibanja na Slovenskem od konca 19. stoletja, ter analizo boja za 55. člen Ustave Republike Slovenije, ki v veliki meri poteka v duhu domnevne »nacionalne ogroženosti«. V zadnjem poglavju pa avtorice slovensko javno mnenje o abortusu postavljajo v časovno in primerjalno perspektivo, ki – poleg dokaj stabilne strukture javnega mnenja o pravici do abortusa med 1992 in 2018 – kaže tudi na to, da se odnos do abortusa povezuje s kompleksom konservativne in patriarhalne miselnosti. Skratka, avtorice si postavljajo vprašanje o tem »kje smo in kam bi lahko šli?«, delo pa nakazuje, da so odgovori na to vprašanje predmet nenehnih bojev, vigilanstva, mobilizacije in solidarnosti.

Dogodek organizira Slovensko sociološko društvo.

Dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature ter na Zoom povezavi / Meting ID: 994 9656 4397

Podrobnosti

Datum:
25. maja
Ura:
17:00 - 19:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija