Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Pogovor: Damir Karakaš

7. junija ob 20:00 - 21:30

Pravijo, da se Damir Karakaš težkih in zapletenih tem loteva na mehak, nežen način, da njegov stavek teče lahkotno, pod površino pa se razkrivajo vse zajebanosti in pritlehnosti tega sveta. Robert Perišić je tisto, o čemer piše, opredelil kot podeželsko podzemlje, kar do določene mere velja tudi za njegov zadnji v slovenščino preveden roman Proslava (Beletrina, 2022), ki se med drugim loteva zgodovinske teme ustaštva.

Damir Karakaš (1967) je v zadnjem desetletju zanesljivo najbolj razvpit, prevajan in nagrajevan hrvaški pisatelj. Njegovi romani Šumenje gozda, Proslava in Obračališče nagovarjajo bralca z minucioznim, vendar taktnim in tehtnim slogom, ki ne zmanjšuje semantičnih dimenzij teksta. Karakaš se je rodil v vasi Plaščica pri Brinju v Liki. Nekaj let je bil novinar črne kronike Večernjega lista v Splitu, že s svojimi prvimi romani pa je postal eden najbolj prepoznavnih hrvaških avtorjev 21. stoletja. Je eden redkih hrvaških pisateljev, ki tematizira življenje v Liki in se pogosto vrača k zgodovinskim turbulencam, ki so jo zaznamovale. Njegove knjige so prevedene v deset jezikov, prejel je vse vidnejše hrvaške nagrade, ki se podeljujejo za prozo. Njegova najbolj pomembna dela so Kino Lika, Šumenje gozda, Proslava in Obračališče. Po Karakaševih romanih je bilo posnetih več filmov, redno pa se prirejajo tudi za gledališke odre.

Dogodek, ki ga organizira Mira, Ženski odbor slovenskega centra PEN, pod skupnim motivom – Malo dobrega uniči veliko zla – bo moderiral Jurij Hudolin.

Podrobnosti

Datum:
7. junija
Ura:
20:00 - 21:30
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija