Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Pisateljska hiša »Slovo«

23. junija ob 19:00 - 21:00

Ogled dokumentarnega filma Hiša »Slovo«, avtorja Tarasa Tomenka. Film bo predvajan v ruskem in ukrajinskem jeziku in bo podnaslovljen z angleškimi podnaslovi. Dogodek organizira društvo Ljubljana-Kyiv, uvodni nagovor ob projekciji bo imela Inna Demchenko Fröclih.

Hiša »Slovo« (ukr. Prevod / Beseda) – stanovanjska hiša osrednjih kulturnih osebnosti sovjetske Ukrajine v 20. letih 20. stoletja. V njej je živelo okoli 200 uglednih ukrajinskih pisateljev, dramatikov, literarnih kritikov, prevajalcev, igralcev in igralk, umetnikov, kiparjev, itd. Od leta 1919 do 1934 je hiša delovala v mestu Harkov, ki je sicer bila prva prestolnica sovjetske republike Ukrajine. Politika ukrajizacije, ki jo je vodila sovjetska oblast v dvajsetih letih prejšnjega stoletja je privedla do kulturnega razpoka in priljubljenosti ukrajinskega jezika. V Harkovu, so se pojavile nove publikacije, nastale so številne literarne organizacije, potekale so razprave in srečanja. Ob koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja je bila politika ukrajinizacije zmanjšana in že v letih 1932-33 so se začele množične aretacije ukrajinske inteligence. Do leta 1940 je Stalinov teror dotaknil 40 od ​​66 stanovanj hiše Slovo, večina aretiranih je bila usmrčena.

23. februarja 2017 je bil objavljen dokumentarni film Tarasa Tomenka, »Hiša Beseda«. Gre za zgodbo o tem, kako se je komunistični raj spremenil v komunistični pekel. V tej pisateljski hiši so bili naseljeni domiselni, čustveni in ustvarjalni posamezniki – vsi tisti, ki so jih kasneje literarni kritiki imenovali »Ustreljena Renesansa«.

TARAS TOMENKO je bil rojen 6. februarja 1976 v Kyivu. Diplomiral je na Filološki fakulteti v Kyivu imenovani po T. Ševčenku (1997), nato pa je še diplomiral na Kyivskem Državnem inštitutu gledaliških umetnosti imenovanega po I. Karpenku-Karem (2001). Taras Tomenko je režiser dokumentarnih in igranih filmov, prejel je več kot 40 mednarodnih nagrad in priznanja v nominacijah “Za najboljšo režijo”. Velja za enega izmed pomembnih osebnosti ukrajinske kinematografije. Po mnenju režiserja samega “on snema filme za vsakogar,” čeprav njegove filme štejejo, kot zvrst “intelektualnega filma”. Njegove filme pogosto označijo s temi besedami: “Kratko, močno in strašno.” Tarasa Tomenka zanimajo socialna vprašanja, on naredi filme o brezdomnih otrocih, zapornikih in drugih. Nedavno je omenjeni režiser delal v vzhodni Ukrajini in posnel film “Otroci Donbasa”, ki pripoveduje zgodbo o otrocih, ki živijo v “miniranih conah” in so pogosto žrtve minskih eksplozij. V zadnjem času, natančneje, 23. februarja 2017, je bil objavljen njegov zadnji film, “Hiša” Beseda “, zgodba o tem, kako se je komunistični raj spremenil v komunistični pekel. V tej pisateljski hiši so bili naseljeni domiselni, čustveni in ustvarjalni posamezniki – vsi tisti, ki so jih kasneje literarni kritiki imenovali “Ustreljena Renesansa” Taras Tomenko živi in dela v Kyivu.

Filmi:

2019 »Hiša »Beseda«, celovečerni film;

2017 “Hiša “Beseda”dokumentarec;

2016 “Otroci Donbasa” dokumentarec;

2011 dokumentarec “Njeno zadnje upanje”

2007 “Šapito” (film v nastajanju) 2007 “Mamice” dokumentarni film;

2006 “Liza” dokumentarec; 2004 “Posušeno zemljišče” umetniški kratki film / Benetke Mednarodni festival – nagrada in posebno nagrado Združenja evropskih filmskih direktorjev /

2004 “Odkrivanje UKRAJINE”, TV dokumentarna serija (39 epizod);

2001 “TIR” umetniški kratki film 1999 “Klavnica” umetniški kratki film / “Grand Prix” 51. festival Berlinale nagrada Academije v New Yorku /

 

Podrobnosti

Datum:
23. junija
Ura:
19:00 - 21:00
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija