Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Na robovih misli in izkustva

24/06/2021 ob 18:00 - 20:00

Slovensko filozofsko društvo vabi na srečanje z indijsko filozofijo – Na robovih misli in izkustva: Pojmovanje sanj v zgodnjih filozofskih sistemih Indije, dr. Nina Petek. Predavanje bo prenašano na Facebook profilu THL in SFD ter preko Zooma na sledeči povezavi:

Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in Slovenskega filozofskega društva ter na Zoom povezavi .

V predavanju bodo na začetku na kratko orisani metafizični sistemi tradicije upaniṣad ter hindujskih filozofskih šol sāṃkhya in advaita vedānta, nakar bo osvetljeno pojmovanje razmerja med resničnim (sat), iluzornim (māyā) in neresničnim (asat), na osnovi česar je bil v omenjenih tokovih osnovan večplasten nauk o sanjah, med drugim spleten iz razprav o njihovi naravi, ontološkem in epistemološkem statusu ter vlogi v soterioloških prizadevanjih.

(fotografija: Viṣṇu se prebudi iz sanj na kozmičnem oceanu; miniatura iz dela Mārkaṇḍeyapurāṇa, ok. 1760, Himačal Pradeš, Indija Vir: The Cleveland Museum of Art)

Podrobnosti

Datum:
24/06/2021
Ura:
18:00 - 20:00
Kategorije dogodka: