Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Ime mi je Sarajevo – Adriana Kuči

26. aprila ob 18:00 - 19:30

“Aprila 1992, ko je v Sarajevu prišlo do prvih strelov na mesto, je bila Bosna že na nekem drugem kontinentu. ‘Joj, pa saj to je tako kot v Afriki,’ je bil pogost vzklik o še enem mestu, ki je bilo bombandirano, o napadu. na še eno policijsko postajo, ali bizarnih manevrih še ene vojašnice. Že hrvaška vojna je bila daleč, Bosna se je izgubljala v megli.” (Iz spremnega zapisa Ervina Hladnika Milharčiča Tukaj in tam: Pripoved o vojnah k romanu Adriana Kuči, Ime mi je Sarajevo (Litera, 22)

Adriana Kuči piše o samoumevnosti izkušnje vojne. Hkrati opisuje normalnost življenja v izjemnih okoliščinah razdejanja in o razdejanju, ki ki človeka spremlja v normalnosti. Avtorica, ki je zamenjala jezik, in je potrebovala trideset let, da je življenjsko rano sploh upovedala, uspe na nazoren način, s stvarnim besednjakom, prikazati fragmente tragičnega bivanja mladega dekleta Lane v obleganem Sarajevu in nič manj tragičnega življenja v zakonskem nasilju, pogosto v nasilju identitete, ki mu je bila izpostavljena po odhodu v Sarajevu in nadaljevanju življenja v Mariboru. Ime mi je Sarajevo je vojni roman, toda hkrati je predvsem ljubezenski roman. Adriana Kuči je namreč v romanu Ime mi je Sarajevo, katerega naslov nakazuje absurdnost enoznačnih razlag travmatičnih spominov, zaplula v nasprotni smeri od zla: v smeri dobrega v ljudeh. Za vse tiste, ki se bodo še naprej spraševali, zakaj Lane in Emir nista mogla biti skupaj? Ker “drobtina ljubezni nikoli ne gre brez drobca morale – zaradi tistega, kar dolgujemo drug drugemu.”

O avtorici: Adriana Kuči se je rodila v Sarajevu, 13. novembra 1975. Od otroštva se ukvarja z novinarstvom in vsemi drugimi oblikami pisanja. Njena dela so objavljena v različnih medijih in književnih časopisih v regiji. Leta 2015 je objavila Enciklopedijo slovenskih košarkaških reprezentantov, zbirko devetdesetih intervjujev v slovenskem jeziku, leta 2017 pa svoj prvi roman I prljavo i plavo, v jeziku narodov v Bosni in Hercegovini. Ime mi je Sarajevo je napisala v slovenskem jeziku. Poleg Sarajeva je živela tudi na Bližnjem vzhodu. Zadnja leta živi in dela v Sloveniji in upa na najboljše.

Podrobnosti

Datum:
26. aprila
Ura:
18:00 - 19:30
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija