Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je pretekel.

Dezinstitucionalizacija neskončna I

22. marca ob 18:00 - 19:30

Dezinstitucionalizacija je proces, ki naj se ne bi nikoli končal, a naj bi prinesel konkretne rezultate – zaprtje ustanov in preobrazbo institucionalne oskrbe v skupnostno. V Sloveniji poteka že več kot štiri desetletja, a v tem času za razliko od mnogih drugih držav nismo v celoti zaprli še nobene institucije. Monografija avtorice Andreje Rafaelič in avtorja Vita Flakerja Dezinstitucionalizacija neskončna I je izšla v ključnem trenutku, tik, preden naj bi se dva zavoda vendarle zaprla. V procesu preobrazbe sta namreč Dom na krasu v Dutovljah in CUDV Črna na Koroškem.

Andreja Rafaelič in Vito Flaker sta zbrala ogromno znanja o dezinstitucionaliazciji in izkušnjah z njo na enem mestu. Gre za pionirsko delo, ki na sodoben, razvojen in celosten način združuje ključne teorije, metode, koncepte in znanje ter mnogoletne praktične izkušnje s procesi deinstitucionalizacije tako pri nas kot tudi v širšem mednarodnem prostoru, ponuja pa tudi zgodovinski uvid. Je pravzaprav vodnik po dezinstitucionalizaciji.

Avtorica in avtor sta pisala v razumljivem in zanimivem jeziku, zato se lahko monografija bere tudi kot zgodba in še zdaleč ni primerna le za strokovno javnost, ampak za vse, ki jih zanima, kakšno življenje imajo ljudje, zaprti v institucijah, in kakšno življenje bi ti ljudje lahko imeli, če bi tako kot drugi prebivalke in prebivalci živeli v skupnosti. O tem, da imajo vsi ljudje pravico živeti v skupnosti, govorijo številni dokumenti na čelu s Konvencijo o pravicah ljudi z ovirami, katere podpisnica je tudi Slovenija.

Dezinstitucionalizacija neskončna I se med drugim naslanja na Skupne evropske smernice za prehod iz institucionalne v skupnostno oskrbo, ki so izšle leta 2012, v slovenski jezik pa smo jih prevedli leta 2021. Med debato o knjigi bosta avtorja predstavila tudi evropske smernice, ki sta jih v monografiji dopolnila s temeljito razpravo o institucijah in dezinstitcionalizaciji pa tudi s praktičnimi izkušnjami.

Ob tej priložnosti bomo predstavili še novo spletno stran Dezinstitucionalizacija Slovenije (https://di.irssv.si/), ki jo je vzpostavil Inštitut RS za socialno varstvo (IRSSV), na njej pa lahko tako strokovna kot splošna javnost brska po številnih dezinstitucionalizacijskih rubrikah (najpomembnejši pojmi v povezavi z dezinstitucionalizacijo, zemljevid institucij, blog, novice, knjižnica, projekti…).

Podrobnosti

Datum:
22. marca
Ura:
18:00 - 19:30
Kategorije dogodka:

Prizorišče

Trubarjev hiša literature
Stritarjeva 7
Ljubljana, 1000 Slovenija